Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Twee ondernemers mogen dertien zakelijke auto’s hebben

Geplaatst op: 27-03-2018, 17:12:19

Twee ondernemers die samen de kosten voor maar liefst dertien zakelijke auto’s aftrokken, mogen dat van de rechter gewoon doen. De belastinginspecteur haalt bakzeil.

De twee ondernemers hadden samen twee bedrijven, en in totaal dertien auto’s . Daarvoor wilden ze €50.000 aan autokosten aftrekken, maar dat vond de inspecteur buiten proportie. De extra kosten voor het gebruik van zo veel auto’s zouden niet in verhouding staan tot het nut van de voertuigen. Een aftrek van maximaal €35.000 was volgens de inspecteur gerechtvaardigd.

Reclame met oldtimers

Daar dacht de rechtbank Zeeland-West-Brabant anders over. Hij stelde onder meer dat twee oldtimers, van het merk Volvo Duett, niet voor vervoer werden gebruikt, maar alleen om reclame te maken. Op de oude auto’s zaten promotiestickers.

Daarnaast was er een auto die ook voor privé gebruikt werd en waarvoor al een correctie had plaatsgevonden via de bijtelling. De kosten van de twee oldtimers en de privéauto vielen volgens de rechter buiten het criterium dat de inspecteur gebruikte om tot een maximale aftrek van €35.000 te komen.

En dus was de opgevoerde aftrekpost van €50.000 wat de rechter betreft gewoon terecht. Ook omdat de andere kosten, bijvoorbeeld voor de benzine, niet lager waren geweest als de twee ondernemers maar een paar auto’s aangeschaft hadden.

Geen bewijs

Fiscalist Kees-Jan van Rumpt van Fiscaal up to Date zegt over de uitspraak dat dit laat zien dat het voor de belastinginspecteur moeilijk is om op de stoel van de ondernemer te zitten. „Als de inspecteur vindt dat er sprake is van een wanverhouding tussen de gemaakte (aftrekbare) kosten en het nut daarvan voor de onderneming zal hij dat moeten bewijzen. De inspecteur slaagt er in deze zaak niet in te bewijzen dat geen redelijk denkend ondernemer dergelijke autokosten in zijn onderneming zou maken.”

Bron: bijdrage door Leon Brandsema op www.dft.nl van 27 maart 2018

Ga terug naar de vorige pagina